Mijn favorieten

Wat doet een makelaar voor u?

Ongetwijfeld weten we allemaal wel dat een makelaar iets te maken heeft met de huizenmarkt. Een belangrijk persoon die verstand heeft van zake. Maar wat doet een makelaar eigenlijk voor u? Wat kan deze betekenen voor de koop of verkoop van uw woning en wat zijn de voordelen?
 

Wat is een makelaar?

Voordat we uitlichten wat een makelaar voor u doet, is het wellicht nuttig om duidelijkheid te krijgen over wat een makelaar nou eigenlijk is. Een makelaar is iemand die zorgt voor bemiddeling bij de verkoop, aankoop of verhuur van woningen en ander vastgoed. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen verkoopmakelaars, aankoopmakelaars, taxateurs, verhuurmakelaars en BOG-makelaars. Bij Sweep Makelaardij leggen wij de focus op de eerste twee.

 

Wat doet een makelaar voor u?

De aankoopmakelaar en verkoopmakelaar zijn eigenlijk tegengestelde partijen die elk voor de belangen van hun eigen klant streven. De meeste makelaars kunnen beide rollen vervullen, als het maar niet binnen hetzelfde project is.

 Wat doet een makelaar
Aankoopmakelaar
Bij de aankoop van uw nieuwe woning kan de aankoopmakelaar u van dienst zijn. Deze gaat voor u op zoek naar geschikte woningen nadat uw woonwensen uitgebreid zijn doorgenomen. Zodra een voorgedragen woning uw interesse heeft getrokken gaat de aankoopmakelaar voor u een bezichtiging regelen, waarbij hij/zij ook aanwezig zal zijn om samen met u het huis te inspecteren. Het voeren van onderhandelingen met de verkopende partij is ook een taak van de aankoopmakelaar. Nadat de keuze voor een woning is gemaakt zal hij/zij u begeleiden bij notariële zaken.
 
Verkoopmakelaar
Een verkoopmakelaar is iemand die ingeschakeld wordt als u de verkopende partij bent. Deze zal u helpen met het vaststellen van een verkoopprijs op basis van taxatie. Daarnaast wordt een doeltreffende verkoopstrategie opgesteld. Er wordt actief gezocht naar potentiële kopers en de verkoopmakelaar kan deze ook rondleiden bij bezichtigingen, waardoor u hiervoor niet hoeft thuis te blijven. De verkoopmakelaar is goed in onderhandelen met de aankooppartij en zal u begeleiden bij het opstellen van een verkoopcontract en alle notariële zaken bij de verkoop.
 

Waarom een makelaar?

Wat de makelaar voor u doet is dus heel divers. Een enorme taak om uit handen te geven, waardoor u op andere dingen kan focussen. Daarnaast zal de makelaar altijd streven voor de voordeligste prijs voor u, of u nou de verkopende of de aankopende partij is. Het zijn prima onderhandelaars die mogelijk meer uit een deal kunnen halen dan uzelf. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.