Mijn favorieten

Huis verkopen: een stappenplan

Aangezien u bent beland op deze pagina gaan we ervan uit dat u interesse heeft in de verkoop van uw huis. Een huis verkopen doormiddel van een stappenplan maakt de zaak een stuk makkelijker. Er zijn immers zo veel dingen om aan te denken: financiën, onderhandelen, het verkoopklaar maken, bezichtigingen, onderhandelingen en andere belangrijke activiteiten. Wij delen een handig stappenplan om uw huis te verkopen!

Met een gerust hart uw huis verkopen

Stress is een boosdoener. Een grote en impactvolle bezigheid zoals de verkoop van een huis en de daaropvolgende verhuizing is in veel gevallen een belangrijke oorzaak. Om een beetje rust in uw hoofd (en huis) te creëren is het daarom handig om vanaf dag 1 al met een stappenplan te werken. Op die manier weet u precies wat u moet doen en wat de prioriteit van deze activiteit is. Dit zorgt voor aanzienlijke stressvermindering, omdat u zeker weet dat u geen zaken over het hoofd zien. Neem daarom ons handige 5-stappenplan eens door.

Huis verkopen een stappenplan

5-Stappenplan om uw huis te verkopen

Wanneer u de volgende vijf stappen opvolgt, zult u zonder stress door de verkoopperiode heen lopen.

Stap 1: Voorbereiding

De voorbereiding bestaat met name uit fiscale en financiële zaken, de marktwaarde van uw huis achterhalen en zo de vraagprijs bepalen, het energielabel vaststellen, het voorbereiden op de advertenties (interieurfotografie, videocreatie, pakkende verkooptekst schrijven, advertenties plaatsen) en andere zaken. Wanneer u ervoor kiest om een verkoopmakelaar in handen te nemen zal deze u bij al deze stappen helpen of ontzorgen.

Stap 2: Bezichtigingen

Wanneer uw advertenties online staan en de telefoon begint te rinkelen kunt u de eerste bezichtigingen gaan inplannen. Vooraf dient u wel wat te doen. Zorg dat het huis verkoopklaar is. Regel groot onderhoud (de makelaar van de aankopende partij zal defecten opmerken en dit wordt meegenomen in de eventuele onderhandelingen, zorg dus dat alles tiptop in orde is zodat de verkoopprijs hoger zal liggen), verzorg de tuin, ruim al uw slingerende spullen op en maak flink schoon (een schoon huis ruikt lekker!). Zorg dat alle gordijnen en lamellen open staan voor natuurlijk licht en zet eventueel de ramen even open zodat de boel kan doorluchten voordat de kijkers komen.

Stap 3: Onderhandelen

Als een kijker oprecht geïnteresseerd is wordt een bod gedaan. Ga nooit direct akkoord met het bod: de verkopende partij gaat expres lager zitten zodat er ruimte is voor onderhandeling. Ook hierbij kan een makelaar u perfect van dienst zijn, om zo het meeste uit de onderhandelingen te halen.

Stap 4: Verkoop

Wanneer beide partijen akkoord gaan met een bod, dan bent u uitzonderlijk dicht bij de verkoop van uw huis gekomen. Gefeliciteerd! Tijd om zaken te regelen zoals het koopcontract en denk ook na over de bedenktijd en de ontbindende voorwaarden van de andere partij. Wanneer u overgaat naar een ander koophuis moet u ook wat zaken met de hypotheek regelen.

Stap 5: Overdracht

Na een laatste inspectieronde van beide partijen kan dan eindelijk de overdracht plaatsvinden. Uw huis is nu officieel verkocht!