Mijn favorieten

Huis te koop zetten: wat te doen?

Na lang nadenken heeft u de keuze gemaakt uw huis te koop te zetten. Maar wat te doen nu? Hoog tijd om wat zaken te regelen en plannen. Er zijn enorm veel vragen om over na te denken. Neemt u een makelaar of doet u het liever zelf? Wat dient u allemaal te regelen voordat het huis te koop wordt gezet? Wat is de waarde van uw huis? Waar kunt u het beste adverteren? Dit zijn een aantal vragen die iedereen zichzelf stelt bij het verkopen van een woning. Wij hebben een handig overzicht gemaakt met de belangrijkste punten die u dient te overwegen voordat u uw huis definitief te koop zet. Zodoende weet u wat te doen wanneer u uw huis te koop gaat zetten.

Huis te koop zetten wat te doen

Wat te doen qua voorbereiding bij uw huis te koop zetten?

Nog voordat u gaat nadenken over advertenties, interieurfotografen en bezichtigingen, zijn er wat andere (helaas minder spannende) zaken omtrent de voorbereidingen van de verkoop. Denk hierbij aan het uitzoeken van het financiële plaatje, het overwegen om al dan niet een makelaar in handen te nemen en het energielabel.  

Financiële zaken

Als u gaat verhuizen naar een andere koopwoning dan heeft dat gevolgen voor uw huidige hypotheek. In de meeste gevallen kunt u uw hypotheek meenemen. Dat is vooral erg fijn als u een laag rentepercentage heeft. Of dit voor u een mogelijkheid is, dient u te bespreken met uw hypotheekadviseur. Bespreek ook of u in aanmerking komt voor boetevrij aflossen van uw hypotheek of hoe het zit met een eventuele aanvullende hypotheek. Tevens is het belangrijk om te weten of u uw kapitaalverzekering belastingvrij kan opheffen of meenemen. Overwaarde en overbruggingskrediet zijn ook zaken waarbij uw hypotheekadviseur u kan helpen. Het informeren over deze zaken en regelen wat voor u van toepassing is zijn de eerste stappen in wat te doen bij een huis te koop zetten.
 

Hulp van een makelaar?

Als u uw huis te koop gaat zetten kunt u een makelaar inschakelen. Deze kent de markt, adviseert over belangrijke zaken, verzorgt bezichtigingen, onderhandeld en helpt bij het opstellen van het uiteindelijke koopcontract. Door dit uit handen te geven weet u dat dit proces op een professionele manier verloopt.  

Prijs van uw huis

De prijs van uw huis is moeilijk te bepalen. Een makelaar kan u adviseren over een passende vraagprijs. U wilt aan de ene kant het maximale voor uw huis krijgen, maar aan de andere kant zal u alleen een koper vinden als uw vraagprijs reëel is. Wanneer uw huis te lang te koop staat (door bijvoorbeeld een te hoge vraagprijs) wordt deze tevens minder aantrekkelijk. De eerste weken zijn cruciaal om het maximale uit de verkoop te halen. Maar hoe weet u of de vraagprijs marktconform is? Zoek eens vergelijkbare huizen op Funda en kijk hoe duur die zijn.  

Energielabel

Bij de overdracht van uw koophuis dient u een definitief energielabel aan de koper te overhandigen. Hierop staat de energieprestatie van de woning. Dit label kunt u aanvragen via de overheid. Dit is niet zomaar gedaan: u dient energiebesparende maatregelen die in uw huis zijn genomen op te geven en te verantwoorden doormiddel van bijvoorbeeld foto’s. Start hier dus niet te laat mee.  U weet nu wat te doen voordat u uw huis te koop gaat zetten. Wilt u meer weten? Neem contact op met onze verkoopmakelaar.