Mijn favorieten

De beste tijd om een huis te verkopen

Het klinkt misschien vreemd, maar er is weldegelijk een beste tijd om een huis te verkopen. Dat is echt geen fabeltje! Wij leggen uit wanneer deze periode is, en vooral waarom.

Verkoop op basis van het seizoen

De verkoop van huizen is seizoensgebonden. Wanneer u dus zoek naar een snelle deal, kunt u het beste even de beste tijd afwachten. Mensen zijn namelijk rond bepaalde tijden van het jaar eerder geneigd om op zoek te gaan naar een nieuw koophuis en daarnaast zijn er ook dode periodes waarbij de verkoopaantallen enorm zakken. Dit heeft allemaal te maken met de jaarlijkse flow van mensen. De combinatie van vakantieperiodes, seizoensgebonden gemoedstoestanden, en andere invloeden.


Dus, wat is de beste tijd op een huis te verkopen?

Er zijn in principe twee duidelijke piekmomenten die wij jaarlijks terug zien komen. De eerste is in het voorjaar. De reden hiervan is dat de wereld er zonniger en vrolijker bij ligt. Dit heeft positieve invloed op de gemoedstoestand van mensen, waardoor ze meer behoefte hebben aan iets nieuws, meer goede zin hebben om rond te kijken en wellicht wel eerder geneigd zijn tot spontane of impulsieve beslissingen. Daarnaast staat de tuin in bloei (mooi voor foto’s én bezichtigingen!), valt er meer natuurlijk licht naar binnen en ziet alles er simpelweg aantrekkelijker uit. Het tweede duidelijke piekmoment zien wij in september. Dit kan verklaard worden door het feit dat mensen in de zomervakantie rust en tijd hebben om over belangrijke zaken na te denken en de knoop door te hakken. Stelletjes gaan rustig rondkijken om samen te gaan wonen. Daarnaast is de vakantieperiode (helaas) ook een tijd waarin veel scheidingen plaatsvinden en dus veel mensen zoekende zijn.

En welke periode moet ik vermijden?

De periodes waarin de interesse in de huizenmarkt laag ligt zijn ook tweemaal per jaar. De eerste is rond de feestdagen en de loop van januari en februari. In deze donkere (en drukke, in het geval van december) maanden zijn mensen minder gefocust op hun omgeving en zitten in een soort sleur die pas weer in de lente door het zonnetje doorbroken wordt. De tweede periode die u het beste kunt ontwijken is de zomervakantie. Mensen gebruiken die tijd liever om na te denken en tot rust te komen, om dan vervolgens na de vakantieperiode op zoek te gaan. Ondanks het feit dat bepaalde periodes populairder zijn dan andere, hoeft dit niet per definitie iets te zeggen over uw situatie. De regel die het zwaarst geldt is: de eerste week van de verkoop is cruciaal. In die eerste week staat u overal bovenaan in de zoekresultaten en dan maakt u de meeste kans. Wanneer uw huis weg begint te zakken wordt deze telkens minder aantrekkelijk. Probeer uw kans dus in de eerste week te slagen! Heeft u advies nodig over de verkoop van uw huis? Neem contact op met onze verkoopmakelaars.